Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed, namelijk minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Hierbij moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling. Kraamzorg is verkrijgbaar na iedere bevalling, maar de plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Zo worden de dagen in het ziekenhuis of geboortecentrum in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg. De zorgverzekeraar kan in de polisvoorwaarden hebben bepaald dat het aantal uren kraamzorg wordt vastgesteld op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP)= 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding.
Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,80 per uur (2023) .
Als je (extra) aanvullend bent verzekerd, is de kans groot dat je ook de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk krijgt vergoed. Daarnaast geeft een aanvullende zorgverzekering verschillende extra's, zoals een vergoeding van couveusenazorg/uitgestelde kraamzorg. Ook de kosten van een borstvoedingscursus of lactatiekundig advies op het moment dat de borstvoeding even niet lukt, worden vaak vergoed. Meestal krijg je bij een (extra) aanvullende zorgverzekering ook een basis kraampakket van je zorgverzekeraar thuisgestuurd. Kijk dus goed in je polisvoorwaarden hoe je bent verzekerd!
Aby Care heeft als freelance kraamverzorgende geen directe contracten met de zorgverzekeraars.
Ik werk daarom samen met Care 4 U en Kraamzorg 1 op 1 .
Deze bureaus verzorgen de aanmelding en declaratie voor Aby Care bij de zorgverzekeraars.
Heb je een naturapolis, dan zet ik de aangevraagde zorg weg bij of Care 4 U, of bij kraamzorg 1 op 1.
Afhankelijk van welke zorgverzekeraars contracten hebben met Care 4 U of kraamzorg 1 op 1, zal ik de zorg wegzetten bij 1 van deze bureaus.
Jij als cliënt hoeft hier dus niets voor te doen, je meldt je aan bij mij op de website en ik zorg voor de aanmelding bij Care 4 U of Kraamzorg 1 op 1 .
Heb je een restitutiepolis, dan hoef ik de zorg niet weg te zetten bij een ander bureau.
Bij een restitutiepolis mag je namelijk zelf je zorgverlener kiezen, zo ook dus niet gecontracteerde zorgverleners!
Zodra ik de aanmelding via de website binnen heb , doe ik aan de hand van de gegevens die ingevuld zijn, een controle op verzekeringsrecht (COV).
Zo zie ik bij welke zorgverzekering, of je aanvullend verzekerd bent en ook of je een natura- of restitutiepolis hebt.
Je kunt je via de website aanmelden voor kraamzorg.
Zorg dat je op tijd bent met aanmelden, als freelance kraamverzorgende kan ik per maand maar een beperkt aantal cliënten aannemen.
Ik adviseer om rond de derde maand van je zwangerschap de kraamzorg te regelen.
Als je je aangemeld hebt, stuur ik een zorgovereenkomst in 2-voud op per post , waarvan 1 ondertekent terug gestuurd moet worden, een envelop met adres en postzegel zit bijgesloten.
Er worden geen kennismakingsgesprekken ingepland voorafgaand aan de definitieve aanmelding.
Zie de route van kraamzorg in de zwangerschap.
Zodra ik jouw aanmelding ontvangen heb, maak ik een zorgovereenkomst op en krijg je uitleg wat je moet doen om je aan te melden bij jouw zorgverzekeraar.
Dus eerst deze brief afwachten , daarna pas aanmelden bij je zorgverzekeraar. In de brief staat nl precies wat je moet doorgeven wat kraamzorg betreft .